Echipamentele de protecție personală (EPP) cumpărate prin ‘culoarul VIP’ au fost în medie cu 80% mai scumpe, dezvăluie documentele.

Informații noi au dezvăluit faptul că echipamentele de protecție personală (EPP) au fost în medie cu 80% mai scumpe atunci când guvernul le-a achiziționat de la firme recomandate printr-un canal special „VIP” de către miniștri conservatori, deputați și oficiali.

Good Law Project, care a investigat mult timp afacerile cu EPP în timpul pandemiei de Covid, a declarat că documentele interne ale guvernului arată că prețul unitar plătit pentru articolele cumpărate prin contracte VIP lane era de până la patru ori mai mare decât media.

Organizația a subliniat un exemplu fiind costul EPP-urilor livrat de Meller Designs, o companie de modă la vremea respectivă co-deținută de donatorul Tory David Meller, care a fost recomandat prin canalul VIP de biroul lui Michael Gove. Meller Designs a primit șase contracte pentru furnizarea de EPP în valoare de 164 de milioane de lire sterline în timpul pandemiei de coronavirus.

În trei dintre aceste contracte cu Meller Designs, guvernul a plătit între 1,2 și 2,2 ori prețul mediu unitar. Prețul mediu pentru halatele medicale a fost de 5,87 lire sterline, dar halatele cumpărate de la Meller Designs au costat 12,64 lire sterline. Echipamente în valoare de aproximativ 8,46 milioane de lire sterline furnizate de Meller Designs au fost ulterior constatate a nu fi fost folosite într-un cadru NHS.

Un purtător de cuvânt pentru Meller Designs a declarat: „Meller Designs a abordat guvernul în martie 2020 și a oferit să furnizeze EPP pentru NHS și alte servicii publice esențiale. Suntem extrem de mândri de rolul pe care l-am jucat în punctul culminant al crizei Covid-19 și am reușit să asigurăm mai mult de 100 de milioane de articole de EPP – inclusiv măști, dezinfectant, combinezoane și mănuși direct de la producători – într-un moment în care erau cel mai mult necesare. Acest EPP a fost utilizat în spitale și de servicii de urgență din întreaga țară. În răspunsul la urgența națională, ne-am putut baza pe mulți ani de experiență în sourcing, testare și controlul calității unei game largi de produse. Ca companie, Meller Designs a fost în afaceri de mai bine de 100 de ani, dar putem spune sincer că acesta a fost unul dintre cele mai dificile și importante contracte la care am fost vreodată solicitați să răspundem și am dori să le mulțumim tuturor colegilor noștri care au lucrat atât de mult pentru a face asta posibil.”

Răspunzând la cifrele EPP, Rachel Reeves, cancelarul din umbră, a spus: „Publicul britanic este sătul să fie păcălit sub conservatori. Miliarde de lire sterline din banii contribuabililor au fost risipite … când ar fi putut fi cheltuite în școlile, spitalele și poliția noastră. De aceea, Labour va numi un [comisar] pentru a examina contractele pandemice linie cu linie și ori de câte ori nu au livrat, vom recupera fiecare liră pe care o putem pentru public.”

Un purtător de cuvânt al Departamentului Sănătății și Îngrijirii Sociale a declarat că prioritatea lor pe tot parcursul pandemiei „a fost de a salva vieți și am acționat rapid pentru a procura EPP în punctul culminant al pandemiei, concurând pe o piață globală supraîncălzită unde cererea depășea cu mult oferta”. „S-au efectuat verificări de diligenta pentru toate companiile și fiecare companie a fost supusă acelorași controale”, a spus purtătorul de cuvânt.

Separat, conservatoarea Michelle Mone a declarat că a greșit negând public implicarea într-o firmă de EPP acum sub investigație de către Agenția Națională de Crimă (NCA). Lady Mone a lansat un documentar pe YouTube în care ea și soțul ei, Douglas Barrowman, au lansat o contraofensivă „pentru că nu am făcut nimic greșit”. Mone a făcut lobby pe lângă miniștri, inclusiv secretarul comunităților, Michael Gove, și oficiali pentru ca PPE Medpro să câștige contracte și a obținut oferte de 200 de milioane de lire sterline pentru a furniza măști și halate medicale. Avocații ei au negat ulterior în mod repetat față de Guardian că ar fi fost implicată în firmă.

DHSC dă în judecată PPE Medpro pentru returnarea integrală a celor 122 de milioane de lire sterline plătite pentru halatele chirurgicale, dar care nu au fost folosite, susținând că nu erau sigure pentru utilizare în NHS. Compania se apără în fața acestei pretenții.

NCA desfășoară o investigație asupra PPE Medpro din mai 2021, care continuă. Gove a spus că nu poate comenta asupra chestiunilor aflate sub investigația NCA, dar a insistat că este greșit pentru oricine să sugereze că miniștrii făceau favoruri contactelor lor. El i-a spus Laurei Kuenssberg de la BBC duminică: „Miniștrii nu au luat decizii individuale despre cine ar trebui să primească contracte … echipe de funcționari publici au evaluat meritul oricărui contract propus. Sugestia că într-un fel miniștrii căutau să facă în mod deliberat favoruri sau să umple buzunarele altor persoane este total nejustificată pentru că deciziile au fost luate numai după un proces de achiziție corect, coerent și echitabil.”

Sursa: The Guardian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *