Războiul Israel-Gaza în direct: Bombardamentul Israelului asupra Gazăi „îngustează fereastra” pentru un nou acord privind ostaticii, spune premierul Qatarului

Premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, a declarat duminică că eforturile de mediere pentru a securiza un nou armistițiu în Gaza și pentru eliberarea mai multor ostatici ținuți de Hamas continuă, în ciuda bombardamentelor israeliene care „îngustează fereastra” pentru un rezultat de succes. „Nu ne vom da bătuți”, a spus el, adăugând că „continuarea bombardamentelor doar îngustează această fereastră pentru noi”. Totuși, nu se observă aceeași disponibilitate din partea ambelor părți.

Un nou sondaj publicat de CBS arată că 46% dintre americani cred că administrația Biden nu are niciun impact asupra unei rezoluții pașnice în războiul dintre Israel și Gaza. Doar 20% cred că administrația Biden „este mai probabil” să ajungă la o rezoluție pașnică. Între timp, 38% dintre democrați cred că Biden arată „prea mult sprijin” pentru Israel, o creștere de 10% față de un sondaj din octombrie.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut Hamas să depună armele și să „se predea acum”. Cu toate acestea, armata nu a eliberat dovezi ale predării, iar Hamas a respins astfel de afirmații.

Purtătorul de cuvânt al UNRWA, Tamara Alrifai, a declarat pentru Channel 4 News despre angajații supraviețuitori ai agenției ONU pentru refugiații palestinieni din Gaza că, deși sunt și ei deplasați, mulți dintre ei continuă să ofere asistență și să verifice răniții.

Administrația Joe Biden este sub scrutare după ce a ocolit Congresul în vânzarea a aproape 14.400 de proiectile de tanc pentru Israel. Lupte grele au fost raportate și în tabăra de refugiați Jabaliya și în zona Shejaiya din orașul Gaza, în nordul Gaza.

Senatorul independent al SUA din Vermont, Bernie Sanders, a declarat că ar fi „iresponsabil ca Statele Unite să îi dea lui Netanyahu încă 10 miliarde de dolari pentru a continua acest război îngrozitor”.

Consiliul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății a adoptat o rezoluție duminică pentru abordarea situației sanitare agravante din Fâșia Gaza, cerând acces umanitar imediat și neîmpiedicat.

Médecins Sans Frontières a criticat SUA după veto-ul său la rezoluția Consiliului de Securitate al ONU de vineri, care cerea un armistițiu umanitar în Gaza.

Societatea de Cruce Roșie din Palestina a raportat că forțele israeliene au invadat zona din apropierea clinicii UNRWA din tabăra de refugiați Jabalia din Gaza.

Premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, a spus că Qatar „nu se va da bătut” în eforturile de pace cu Gaza.

Într-un interviu acordat CNN, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că este „imperativ ca civilii să fie protejați” în războiul în desfășurare dintre Israel și Gaza.

Rezumatul zilei până acum… Eforturile de mediere continuă pentru a asigura un nou armistițiu în Gaza și pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas. Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani a subliniat că nu se observă aceeași disponibilitate din partea ambelor părți. Forțele israeliene continuă să avanseze în sudul Gaza, unde sute de mii de civili au fugit în căutarea unui adăpost de la bombardamente și lupte intense. Conform autorităților locale din Gaza, cel puțin 17.700 de palestinieni au fost uciși și mai mult de 48.780 răniți de acțiunile militare israeliene de la 7 octombrie. În plus, se crede că 7.780 de persoane sunt dispărute.

Sursa: The Guardian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *