Rishi Sunak se confruntă cu o săptămână crucială pe măsură ce facțiunile din partidul Tory se pregătesc să dezbata legea privind Rwanda

Rishi Sunak se confruntă cu cea mai importantă săptămână a mandatului său de prim-ministru, autoritatea sa fiind în mâinile a două triburi rivale Tory care se luptă să-și stabilească liniile de bătălie pentru proiectul său de lege emblematic privind Rwanda. Prim-ministrul este asediat de rebeliuni atât în dreapta, cât și în stânga partidului, cu până la 100 de parlamentari de fiecare parte care urmează să se întâlnească luni după-amiază pentru a dezbate cum să voteze legislația. Pentru a evita înfrângerea la votul parlamentar de marți, Sunak va trebui să mențină rebeliunea sub 56 de abțineri sau 28 de voturi împotrivă.

Aliații prim-ministrului au petrecut weekend-ul rugându-se la grupurile cheie din stânga și dreapta partidului, sperând să evite o rebeliune care ar putea scufunda un proiect de lege pe care el afirmă că va opri cele mai multe provocări în instanță la deportarea migranților în estul Africii.

David Cameron, secretarul de stat pentru afaceri externe, a fost printre cei care au petrecut ultimele zile încercând cu disperare să convingă parlamentarii Tory să susțină planul la a doua lectură.

Drama de luni se va desfășura pe măsură ce Sunak se confruntă cu o zi epuizantă dând declarații la ancheta Covid pe probleme precum controversatul program „eat out to help out” care a fost învinuit pentru răspândirea virusului în 2020.

În timp ce Sunak vorbește, se așteaptă ca până la 100 de membri ai partidului de pe banca din dreapta să se adune de la prânz pentru a discuta despre proiectul de lege privind Rwanda. Robert Jenrick, un fost aliat apropiat care a demisionat săptămâna trecută din funcția de ministru al imigrației, se numără printre cei care spun că nu pot susține legislația în forma sa actuală.

„Nu voi susține acest proiect de lege, dar cred că îl putem repara, și asta vreau să fac acum”, a declarat el pentru BBC duminică. „Îmi pasă de această politică pentru că îmi pasă de securitatea frontierelor și sunt hotărât că îi putem convinge pe guvern și pe colegii din parlament că există o cale mai bună.”

Se așteaptă ca un număr de parlamentari din grupuri suprapuse de pe dreapta Tory să se alăture lui Jenrick în abținere sau chiar să voteze împotriva legislației la a doua lectură – avertizând că vor putea susține doar cu schimbări care să o întărească.

Aceștia se vor întâlni în Camera Thatcher a parlamentului pentru a asculta de la „camera stelelor” a avocaților lui Sir Bill Cash, un veteran parlamentar Tory eurosceptic, care va avertiza că proiectul de lege nu merge suficient de departe pentru a lăsa la o parte legea drepturilor omului pentru a deporta migranții în Rwanda. Cu toate acestea, există dovezi că unii parlamentari sunt deschiși la ideea de a face să funcționeze legislația, cu liderii Conservatorilor Noi, Danny Kruger și Miriam Cates, sugerând această abordare în weekend.

Mai târziu, grupul One Nation de parlamentari Conservatori, care are de asemenea aproximativ 100 de membri, se va întâlni la ora 18:00 și va emite verdictul său o oră mai târziu. Surse Tory au spus că „centrul de gravitație” al său se îndreaptă spre susținerea proiectului de lege la a doua lectură, dar că nu vor putea suporta schimbările cerute de dreapta partidului care implică ocolirea legislației internaționale a drepturilor omului. Un grup restrâns de parlamentari de pe această parte ar putea vota împotrivă sau abține.

Se așteaptă să avertizeze că proiectul de lege este foarte aproape de ceea ce pot accepta, cu un membru spunând că membri importanți ai cabinetului precum Alex Chalk, secretarul justiției, și Victoria Prentis, procurorul general, ar putea găsi dificil să accepte o întărire a proiectului de lege.

„Succesul arată că ‘stânga’ partidului spune că acesta este cât de departe putem merge în mod rezonabil și suntem destul de mulți, și ‘dreapta’ partidului spune cum ar fi acest lucru – și sperăm să ajungem la ceva care nu distruge toată legea internațională. Apoi, poate că am fi bine”, a spus un important parlamentar MP One Nation.

„Dar dificultatea este că nimeni nu crede că această legislație este perfectă. Vor fi oameni de partea mea care spun că ea abroga părți din HRA [Actul Drepturilor Omului] și nu voi vota pentru ea. Intuiția mea, care sună a gândire dorită, este că vom găsi o cale de ieșire… Dar ceea ce o aruncă pe toate în aer este Jenrick și Suella [Braverman] spunând că nu va funcționa. Lucrul despre care ne pasă tuturor este să găsim o cale prin care poate funcționa.”

Cu legislația sa emblematică în pericol și puține semne de strâmtorare a sondajelor, există discuții din ce în ce mai intense despre înlăturarea prim-ministrului înainte de alegeri de către conspiratori din propriul său partid. Unii parlamentari de pe băncile din spate doresc să-l reinstaleze fie pe Boris Johnson, fie pe un aliat al lui Liz Truss.

Johnson nu mai este în parlament, dar unii parlamentari cred că el ar putea reveni într-o alegeri parțiale dacă Sunak ar fi îndepărtat, alții împingându-l să facă echipă cu politicianul Reform și fostul lider al UKIP, Nigel Farage.

The Mail on Sunday a raportat că criticii săi din cadrul conservatorilor plănuiau „un calendar de Advent al mizeriilor” pentru a destabiliza conducerea sa în perioada premergătoare Crăciunului.

Dar mult mai mulți parlamentari conservatori centriști sunt anxioși în legătură cu ideea unui complot împotriva lui Sunak înainte de a merge la urne, deoarece înlăturarea lui ar aduce un al treilea prim-ministru neales de la ultimele alegeri.

Damian Green, liderul grupului de parlamentari One Nation și fost viceprim-ministru, a spus că cei care doresc să-l înlăture pe Sunak sunt „nebuni, sau răuvoitori, sau amândouă”.

Poziția lui Sunak a fost apărată duminică de Michael Gove, secretarul comunităților, care a insistat că avocați de top au spus că noua legislație a guvernului destinată trimiterii solicitanților de azil în Rwanda este „solidă”.

Vorbind la Sunday Morning cu Trevor Phillips pe Sky News, Gove a sugerat că partidul său a avut deja un „succes relativ” în răspunsul la migrația neregulată, care a atins un nivel record în această vară.

„Este destul de dificil, de fapt, dacă te uiți la ceea ce spunem”, a spus el. „Desigur, vom lua în considerare ceea ce spune orice coleg și, de fapt, orice avocat eminent, dar indiferent dacă este Jonathan Sumption sau David Wolfson, ei sunt destul de clari, această lege este solidă.”

De asemenea, a insistat că guvernul „nu ia în considerare” organizarea de alegeri generale în cazul în care legislația ar fi votată împotrivă.

Sursa: The Guardian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *