Războiul Israel-Gaza: Un videoclip arată presupușii deținuți din Gaza „predând armele” – ce știm

Războiul Israel-Gaza: Video arată deținuții din Gaza care pretind că „predau armele” – ce știm

Imagini cu palestinieni deținuți și dezbrăcați, care aparent predatează unele arme forțelor israeliene în Fâșia Gaza, au provocat speculații cu privire la circumstanțele evenimentelor și filmarea acestora.

Inițial, două videoclipuri care păreau a fi aceeași scenă – un bărbat în lenjerie intimă care respectă instrucțiunile de a lăsa jos o armă – dar cu mici diferențe, au stârnit speculații că ar fi fost filmate repetat pentru „dubluri” separate.

BBC Verify a examinat înregistrările și a stabilit că ambele clipuri provin dintr-o secvență continuă în care apar trei arme în total care par a fi predate. Dar rămân întrebări despre circumstanțele exacte și lansarea videoclipurilor.

Două clipuri separate care descriu aceeași scenă, dar cu mici discreții, au circulat pe rețelele de socializare sâmbătă, 9 decembrie. Aceasta a dus la acuzații că au fost filmate „dubluri” diferite. Unii au indicat modul în care bărbatul din videoclip ținea arma într-o mână diferită în cele două scene.

BBC Verify a descoperit de fapt că aceste videoclipuri sunt secțiuni diferite ale unei secvențe continue, nu „dubluri” separate, și același bărbat merge înainte și înapoi aducând arme diferite pe trotuar cu muniția lor detașată.

În imagini, zeci de alți bărbați sunt văzuți stând de cealaltă parte a drumului privind, de asemenea în lenjerie intimă, mulți dintre ei cu mâinile ridicate și ținând cărți de identitate. BBC Verify a stabilit că se află în fața unei școli ONU din Beit Lahia, la nord de tabăra de refugiați Jabalia.

Un videoclip, despre care știm că a fost filmat primul din cauza poziției soarelui, arată bărbatul plasând o armă din mâna dreaptă peste alta pe trotuar. În următorul videoclip, cu soarele mai jos, bărbatul așază o armă diferită peste acelea din mâna sa stângă. Imaginile statice coroborează și încadrează această secvență, cu una care arată prima armă fiind plasată, și o alta care arată cele trei arme și încărcătoarele rezultate pe trotuar.

Totuși, există câteva întrebări ridicate de înregistrări. În special, bărbatul este ținut sub amenințarea armei și primește direcții din afara ecranului, deci nu este clar dacă el „predă” armele sau doar le mută după cum i se instruiește. Având în vedere că este deja în lenjerie intimă și nu le putea ascunde la persoană, este puțin probabil că trupele israeliene nu știau despre aceste arme, sugerând că acest lucru poate fi realizat pentru cameră, mai degrabă decât ca un act de predare autentică. De asemenea, nu știm dacă el sau oricare dintre ceilalți indivizi din videoclip, au vreo implicare cu Hamas sau atacul din 7 octombrie.

În unul dintre videoclipuri, sfârșitul a ceea ce pare a fi obiectivul unui aparat de fotografiat DSLR este vizibil pe scurt. De asemenea, au circulat fotografii alături de videoclipuri care au fost capturate dintr-un unghi ușor diferit. Aceasta sugerează că evenimentele au fost filmate sau fotografiate de mai mult de o persoană sau cameră.

În ultima săptămână, imaginile emoționante cu palestinieni deținuți în Gaza au provocat reacții puternice – cu unii exprimându-și preocupările privind tratamentul prizonierilor, iar Crucea Roșie spunând că toți deținuții trebuie tratați în conformitate cu dreptul internațional.

Dar Israelul a fost dornic să arate dovezi că face progrese împotriva Hamas în Gaza. Duminică, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat: „În ultimele zile, zeci de teroriști Hamas s-au predat forțelor noastre. Ei își lasă armele jos și se predau luptătorilor noștri eroici.”

„Va mai dura ceva timp, războiul este în plină desfășurare, dar acesta este începutul sfârșitului pentru Hamas.”

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) nu au răspuns direct la întrebări despre circumstanțele acestor videoclipuri, dar un purtător de cuvânt a declarat BBC că indivizii deținuți „sunt tratați în conformitate cu dreptul internațional”.

„Este adesea necesar ca suspecții de terorism să-și predea hainele astfel încât hainele lor să poată fi căutate și pentru a se asigura că nu ascund veste explozive sau alte arme.”

Sursa: BBC News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *