Războiul Israel-Hamas: Șansele unui armistițiu în Gaza se diminuează, spune Qatar.

Sursa Qatarului susține că bombardamentele Israelului asupra Gazei diminuează șansele pentru un nou armistițiu. Premierul Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani a afirmat la Forumul de la Doha că statul său va continua să exercite presiuni asupra ambelor părți pentru a ajunge la un acord de încetare a focului. Qatarul a avut un rol cheie în negocierea pauzei de o săptămână în violențe la sfârșitul lunii noiembrie, care a permis eliberarea ostaticilor.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „războiul este în plină desfășurare”, menționând că „zeci de teroriști Hamas” s-au predat și că aceasta este „începutul sfârșitului pentru Hamas”. Declarațiile sale vin în contextul în care criza umanitară din Gaza se agravează, cu aproape 18.000 de palestinieni uciși până în prezent.

Hamas a transmis că armistițiul temporar și-a dovedit credibilitatea și că nu vor mai elibera ostatici până când Israelul nu va începe discuțiile. În plus, au afirmat că au distrus sau avariat 180 de vehicule militare israeliene și că au ucis un număr mare de soldați israelieni, promițând că „ce este pe cale să vină va fi și mai mare”.

La conferința din Doha, Philippe Lazzarini, șeful UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, a descris zona ca fiind „iadul pe pământ” și a spus că este „definitiv cea mai rea situație pe care am văzut-o vreodată”. Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a cerut sancțiuni internaționale împotriva Israelului pentru încălcările repetate ale dreptului umanitar internațional.

Luptele continuă în sudul Gazei, în orașul Khan Younis, unde civili au fost sfătuiți să evacueze centrul orașului sub bombardament greu. Un consilier israelian senior, Mark Regev, a cerut civililor să se mute în „zone sigure”, în timp ce tancurile israeliene au ajuns în centrul orașului duminică seara.

Civilii din Gaza au fost anterior sfătuiți să se deplaseze într-o „zonă sigură” în al-Mawasi, un teren cu o suprafață mai mică decât aeroportul Heathrow din Londra, cu puține clădiri și compus în mare parte din dune de nisip și teren agricol.

În timp ce Israelul angajează diplomația internațională, Netanyahu critică aliații pentru o abordare inconsistentă. El a subliniat că nu se poate susține eliminarea Hamas și în același timp presiunea pentru a pune capăt războiului, ceea ce ar împiedica eliminarea grupării.

Israelul a negat acuzațiile șefului UNRWA că ar încerca să împingă gazienii din regiune către Egipt. Organizația Mondială a Sănătății a adoptat o rezoluție neobișnuită solicitând acces medical imediat în Gaza, cu directorul său general descriind situația din zonă ca fiind „catastrofală”.

Sursa: BBC News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *