Cheltuielile de retail au scăzut în luna martie pe măsură ce consumatorii se retrag.

Rezumatul modificărilor fiscale majore pe care le veți vedea

Cheltuielile la comercianții cu amănuntul din SUA au scăzut în martie, consumatorii reducându-și cheltuielile pe fondul temerilor de recesiune alimentate de criza bancară. Vânzările cu amănuntul, ajustate pentru sezonalitate, dar nu și pentru inflație, au scăzut cu 1% în martie față de luna precedentă, potrivit Departamentului de Comerț. Această scădere a fost mai mare decât cea de 0,4% anticipată și peste declinul revizuit de 0,2% din luna precedentă.

Investitorii consideră că unele dintre aceste slăbiciuni se datorează lipsei de restituiri fiscale și preocupărilor privind încetinirea pieței muncii. IRS a emis restituiri fiscale de 84 de miliarde de dolari în martie, cu aproximativ 25 de miliarde de dolari mai puțin decât în martie 2022, conform analiștilor BofA. Acest fapt a condus la reducerea cheltuielilor în magazinele de departament și pentru bunuri durabile, cum ar fi aparatele electrocasnice și mobilierul. Cheltuielile în magazinele generale de marfă au scăzut cu 3% în martie față de luna anterioară, iar cheltuielile la stațiile de benzinărie au scăzut cu 5,5% în aceeași perioadă. Excluzând vânzările de la stațiile de benzinărie, cheltuielile cu amănuntul au scăzut cu 0,6% în martie față de februarie. Cu toate acestea, cheltuielile de retail au crescut cu 2,9% față de anul anterior.

Efectul restituirilor fiscale mai mici a jucat probabil un rol în scăderea vânzărilor cu amănuntul din luna trecută, alături de expirarea beneficiilor suplimentare pentru asistență alimentară, afirmă economiștii. „Martie este o lună foarte importantă pentru rambursări. Unii oameni s-ar fi putut aștepta la ceva similar cu anul trecut”, a declarat Aditya Bhave, economist senior al SUA la BofA Global Research, pentru CNN. Cheltuielile cu carduri de credit și debit pe gospodărie, urmărite de cercetătorii Bank of America, s-au moderat în martie până la cel mai lent ritm din ultimii doi ani, ceea ce a fost probabil rezultatul unor rambursări mai mici și al beneficiilor expirate, cuplat cu creșterea lentă a salariilor.

Beneficiile pandemice îmbunătățite oferite prin Programul Suplimentar de Asistență Nutrițională au expirat în februarie, ceea ce ar fi putut de asemenea să rețină cheltuielile în martie, conform unui raport al Institutului Bank of America.

Piața muncii în încetinire. Salariul mediu orar a crescut cu 4,2% în martie față de anul precedent, în scădere față de creșterea anualizată de 4,6% din luna precedentă și cea mai mică creștere anuală din iunie 2021, conform cifrelor de la Biroul de Statistică a Muncii. Indicele Costurilor de Angajare, o măsură mai cuprinzătoare a salariilor, a arătat de asemenea că câștigurile lucrătorilor au moderat în acest an trecut. Datele ECI pentru primul trimestru al acestui an vor fi publicate mai târziu în această lună.

Totuși, piața muncii din SUA rămâne solidă, chiar dacă a pierdut din elan recent. Acest lucru ar putea susține cheltuielile consumatorilor în lunile următoare, a spus Michelle Meyer, economist șef pentru America de Nord la Institutul de Economie Mastercard. „Imaginea de ansamblu este încă favorabilă pentru consumator, când te gândești la creșterea venitului lor, la bilanțul lor și la sănătatea pieței muncii”, a spus Meyer.

Angajatorii au adăugat 236.000 de locuri de muncă în martie, un câștig robust după standardele istorice, dar mai mic decât ritmul mediu lunar de creștere a locurilor de muncă din ultimele șase luni, conform Biroului de Statistică a Muncii. Cel mai recent raport lunar despre Oportunitățile de Muncă și Turnover-ul Forței de Muncă, sau raportul JOLTS, a arătat că numărul de locuri de muncă disponibile a rămas ridicat în februarie – dar a fost cu peste 17% mai mic decât vârful său de 12 milioane din martie 2022, iar datele revizuite au arătat că cererile săptămânale pentru beneficiile de șomaj ale SUA au fost mai mari decât s-a raportat anterior.

Piața muncii ar putea să se răcească și mai mult în lunile următoare. Economii de la Rezerva Federală se așteaptă ca economia SUA să intre în recesiune mai târziu în acest an pe măsură ce efectele întârziate ale ratelor dobânzilor mai mari iau o formă mai accentuată. Economii Fed anticipaseră o creștere moderată, cu riscuri de recesiune, înainte de prăbușirile băncilor Silicon Valley Bank și Signature Bank.

Pentru consumatori, efectele turbulențelor din luna trecută din industria bancară au fost limitate până acum. Sentimentul consumatorilor urmărit de Universitatea din Michigan s-a înrăutățit ușor în martie în timpul falimentelor băncilor, dar deja arătase semne de deteriorare înainte de aceasta. Cea mai recentă citire a sentimentului consumatorilor, publicată vineri dimineața, a arătat că sentimentul a rămas stabil în aprilie în ciuda crizei bancare, dar că prețurile mai mari la benzină au ajutat la creșterea așteptărilor de inflație pentru anul viitor cu un punct procentual întreg, crescând de la 3,6% în martie la 4,6% în aprilie.

„Per total, consumatorii nu au perceput schimbări materiale în mediul economic în aprilie”, a spus Joanne Hsu, director al sondajelor consumatorilor la Universitatea din Michigan, într-un comunicat de presă. „Consumatorii se așteaptă la o recesiune, nu se simt la fel de sumbri ca vara trecută, dar așteaptă să cadă și celălalt pantof”, a spus Hsu pentru Bloomberg TV într-un interviu vineri dimineața.

Această poveste a fost actualizată cu context și mai multe detalii.

Sursa: CNN Business

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *