Încă nu ți-ai depus declarația fiscală? Iată ce trebuie să știi

În această perioadă a declarațiilor fiscale, IRS a primit peste 100 de milioane de declarații de venit pentru anul 2022. Multe gospodării încă trebuie să își depună declarațiile, și dacă și tu te numeri printre acestea, iată câteva sfaturi de ultim moment de care să ții cont până la termenul limită de marți, 18 aprilie.

Nu toată lumea trebuie să depună declarația până la 18 aprilie: Dacă locuiești într-o zonă declarată de dezastru federal, ai o afacere acolo sau documente fiscale relevante stocate de firme din acea zonă, este probabil ca IRS să fi extins deja termenele pentru depunerea și plata declarațiilor pentru tine. Aici poți găsi datele specifice de extensie pentru fiecare zonă de dezastru. De exemplu, contribuabilii din majoritatea Californiei au primit deja o extensie până pe 16 octombrie pentru depunerea și plata declarațiilor, potrivit unui purtător de cuvânt al IRS.

Dacă ești în forțele armate și te afli sau ai fost recent staționat într-o zonă de luptă, termenele de depunere și plata pentru declarațiile tale fiscale din 2022 sunt cel mai probabil extinse cu 180 de zile. Dar termenele specifice extinse de depunere și plată vor depinde de ziua în care ai părăsit (sau vei părăsi) zona de luptă.

Salariul tău poate să nu fie singura sursă de venit: Dacă ai avut un singur loc de muncă cu normă întreagă, este posibil să crezi că acesta este singurul venit pe care trebuie să îl raportezi. Totuși, există și alte surse de venit potențial impozabile și care trebuie raportate, cum ar fi dobânda la economii, venituri din investiții, plata pentru muncă cu jumătate de normă sau ocazională, veniturile din șomaj, beneficiile de securitate socială sau distribuțiile dintr-un cont de pensie, bacșișuri, câștiguri din jocurile de noroc sau venituri din proprietatea de închiriere pe care o deții.

Organizează-ți documentele fiscale: Până acum ar trebui să fi primit fiecare document fiscal pe care terțe părți sunt obligate să ți le trimită (angajatorul, banca, brokerajul etc.). Dacă nu îți amintești să fi primit o copie fizică a unui formular fiscal prin poștă, verifică-ți emailul și conturile online – un document ar fi putut fi trimis electronic.

Un mod foarte de ultim moment de a-ți reduce factura fiscală pentru 2022: Dacă ești eligibil să faci o contribuție deductibilă la un IRA și nu ai făcut-o pentru anul trecut, ai până pe 18 aprilie să contribui până la 6.000 de dolari (7.000 de dolari dacă ai 50 de ani sau mai mult). Acest lucru îți va reduce factura fiscală și îți va spori economiile de pensie.

Verifică-ți declarația înainte de a o trimite: Fă acest lucru indiferent dacă folosești un software fiscal sau lucrezi cu un preparator fiscal profesionist. Greșelile mici și neglijențele întârzie procesarea declarației tale (și emiterea rambursării tale, dacă ți se cuvine una). Vrei să eviți lucruri precum o greșeală de tipar în numele tău, data nașterii, numărul de securitate socială sau numărul pentru depozit direct; alegerea unui statut de depunere greșit (de exemplu, căsătorit vs singur); o simplă eroare de calcul; sau lăsarea unui câmp obligatoriu necompletat.

Ce să faci dacă nu poți depune până la 18 aprilie: Dacă nu poți depune până marți viitor, completează Formularul 4868 electronic sau pe hârtie și trimite-l până pe 18 aprilie. Ți se va acorda o extindere automată de șase luni pentru depunere.

Reține, totuși, că o extensie pentru depunere nu este o extensie pentru plată. Vei fi taxat cu dobândă (în prezent de 7%) și o penalitate pentru orice sumă pe care încă o datorezi pentru 2022, dar nu ai plătit-o până pe 18 aprilie.

Utilizează acest asistent fiscal interactiv pentru întrebările de bază pe care le ai: IRS oferă un „asistent fiscal interactiv” care te poate ajuta să răspunzi la peste 50 de întrebări de bază legate de situația ta individuală privind veniturile, deducerile, creditele și alte întrebări tehnice.

Sursa: CNN Business

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *